» KOKOSOLIE INFO SUPERFOOD LAURINEZUUR GEZOND VET GOEDKOOP ONLINE BESTELLEN BESTE

Wat is dit?

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner

Biologische Kokosolie                             


Kokosolie - heeft ongekende toepassingsmogelijkheden.


Kokosolie (ook wel kokosvet of klapperolie genoemd, wij geven de voorkeur aan kokosolie) is een tamelijk onbekend product voor Nederlandse begrippen. Toch wordt het wereldwijd op zeer grote schaal geproduceerd en verwerkt in uiteenlopende producten zoals cosmetica, zeep en tandpasta. In de Ayurveda en in de Aziatische alsmede de Surinaamse keuken is kokosolie een bekend product, naast palmpitolie.


Kokosolie in het lichaam


Kokosolie bestaat voor een belangrijk deel uit zogeheten MCT / MCFA wat staat voor medium chain triglycerides of medium chain fatty acids. Dat zijn respectievelijk "triglyceriden (vetmoleculen) met middellange keten vetzuren" en "vetzuren met een middellange keten".


De opname van MCFA / MCT gebeurt op geheel andere wijze dan die van de LCT. LCT zijn long chain triglycerides oftewel "vetmoleculen met vetzuren met voornamelijk lange ketens". Vetten met voornamelijk LCT worden in de darm eerst afgebroken tot de basisbestanddelen (te weten glycerol en 3 LCFA vetzuren), om vervolgens in zogeheten chylomicronen via het lymfenstelsel naar de lever of andere weefsels te worden gebracht.


MCFA (middellange keten vetzuren) worden niet in chylomicronen gepakt, maar worden direct aan de bloedstroom afgegeven via de poortader, om vervoerd te worden naar de lever. Het is om deze reden dat de MCFA een 'koolhydraatkarakter' toebedeeld krijgen. De MCFA-vetten kunnen namelijk net zo snel als koolhydraten energie leveren.


In het algemeen worden de langeketen vetzuren minder snel door het lichaam als brandstof gebruikt. Het lichaam prefereert korte- en middellangeketen vetzuren als het om brandstof gaat boven langeketenvetzuren.


Dat maakt kokosolie een zeer geschikt alternatief voor hoogglykemische koolhydraten. Deze koolhydraten kunnen het insulinesysteem te zwaar belasten.


Kokosolie levert  circa 52% laurinezuur en ongeveer 7% caprinezuur. Het lichaam maakt hier respectievelijk monolaurine en monocaprine van. 


De meest verkrijgbare kokosolie wordt gemaakt van de copra van de kokos, dit verkrijg je door kokosnootpulp onder heel hoge temperatuur te drogen en waaruit men dmv solventen kokosolie extraheert, daarna bleekt, ontgeurt en raffineert, waarbij sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen verwijderd worden. Deze olie smelt rond 30 à 37°C en is vast bij kamertemperatuur.


Extra vierge biologische kokosolie verkrijg je door de pulp een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan of door mechanisch persen, is vloeibaar bij 25°C, heeft een heel kleine moleculaire structuur en is heel goed opneembaar door de darmen en door de huid.


Het is belangrijk dat de Extra Vierge Kokosolie van biologische kwaliteit is, ongeraffineerd, niet ontgeurd en ongehard.


Kokosolie is rijk aan middellange vetzuurketens. Deze worden snel afgebroken en hebben weinig energie en enzymen nodig om opgenomen te worden.Ze hebben geen enzymen van de pancreas nodig, noch tussenkomst van lever en gal.


MCT’s worden eerder als brandstof gebruikt dan als vet opgeslagen. Ze worden 3 keer sneller afgebroken dan lange vetzuurketens. Lange vetzuurketens zoals in visolie en veel plantaardige olieën worden eerder als vet opgeslagen en slechts in tweede instantie als energie gebruikt. MCT’s kunnen het metabolisme met 12% doen stijgen tegenover 4% met lange vetzuurketens en bevatten 10% minder calorieën dan andere vetten. 


kokosolie kun je  mee te bakken, wokken, braden, frituren. Omdat het 92% gezond verzadigd vet bevat en slechts 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, het is 5 keer minder vatbaar voor oxidatie dan olijfolie. Het kan keer op keer verhit worden op hoge temperaturen zonder dat er zich transvetten en vrije radicalen vormen. Kokosolie is de meest stabiele van alle plantaardige oliën. Frietjes in kokosolie hebben een bijzonder zachte en lekkere smaak. Het is wel goed om de olie regelmatig te filteren door een filterzak. Bijna alle frituuroliën zijn zelfs bij koud gebruik schadelijk door het raffinageproces, de transvetten en oxidatie bij verhitting. Om acrylamidevorming te voorkomen kun je beter nooit het vet boven de 180°C  verwarmen.


Bron : Mary G. Enig, Ph.D. Feiten over vetten



Gezonde Gewoontes!
"19 simpele (voedings)gewoontes die je slank maken en houden"







superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner



Gezonde Ebooks - Top 10 - Voeding + Bewegen


GEZONDE EBOOKS TOP10 -



gezonde groene smoothie receptenMEER INFORMATIE

paleo-revolutieMEER INFORMATIE

gezonde_gewoontes_cover_300gezonde gewoontes newMEER INFORMATIE

40 SUPERVOEDING RECEPTENMEER INFORMATIE

fitness geheimen compleetMEER INFORMATIE

202-Heerlijke-Recepten-Voor-Een-Platte-Buik-MEER INFORMATIE

VETKILLER 320 - 360 WORKOUTMEER INFORMATIE

paleo-toetjes-boekMEER INFORMATIE

vitadis slanker leven planMEER INFORMATIE

gezonde groene smoothies - workout tips - gezonde recepten

MEER INFORMATIE

superfood meer informatie - bestellen - klik hier horizontaal banner
[ terug... ]Omhoog


HET MENTALE DIEET PLAN

  • 202-heerlijke-recepten

GROENE SMOOTHIE RECEPTEN

  • 70groenesmoothies

HIMALAYAZOUT BESTELLEN

  • HIMALAYAZOUT - SUPERFOOD -BESTELLEN2014

PALEO TOETJES EN SNACKS

  • paleo toetjes en snacks banner

KOOLHYDRAATARM BESTELLEN

  • KOOLHYDRAAT ARME PRODUCTEN BESTELLEN2014

NOTEN & ZUIDVRUCHTEN

  • NOTEN ZUIDVRUCHTEN SUPERFOOD BANNER2014

AMAN PRANA BIOLOGISCH

  • AMAN PRANA BIOLOGISCHE PRODUCTEN BESTELLEN 2014

BIOLOGISCH ZOEKEN BESTEL

GROENE SMOOTHIE RECEPTEN

  • gezonde groene smoothie recepten nwztkst MEER INFORMATIE

GROENE SMOOTHIE RECEPTEN

  • 70-groene-smoothies

    MEER INFORMATIE

TARWEGRAS SAPPERS HAND

  • TARWEGRASSAP BANNER TARWEGRAS ZAAD KIEMZADEN BIOLOGISCH DE PEULENSCHILMEER INFORMATIE

FRUIT ZOEKEN

SPORT ARTIKEL ZOEKEN

WEBSHOPS ZOEKEN


Copyright 2002-2017